Bagarstugans historia

Vattholma, två mil norr om Uppsala, är ursprungligen ett gammalt Kronbruk anlagt av Gustav Vasa i mitten av 1500-talet. På initiativ av Johan III, startades här 1571 Sveriges första mässingsbruk. Många av de ursprungliga byggnaderna är nu borta, senare bebyggelse har rustats upp och är i användning. Det vita huset vid den gamla slaggstensbron över Fyrisån, den nu så kallade Bagarstugan, har anor från 1600-talet. Det användes initialt som smedja fram till 1638 och som masugn fram till 1758. Sedan fick huset nya funktioner och här har bryggts, bykats och bakats ända fram till slutet av 1960-talet. Den gamla bakugnen finns bevarad och är för närvarande under renovering för att åter kunna tas i bruk.

I nästan två decennier stod huset oanvänt och förföll. I början av 1980-talet började några medlemmar i Intresseföreningen Wattholma Bruksgårdar (IFWB) fundera över om huset kunde rustas upp och användas som ”allaktivitetshus”. Med hjälp och råd från Uplandsmuséet, projektering av arkitekt PO Sporrong och ingenjör Karin Nordåker samt med arbetskraft från kommunen påbörjades upprustningen våren 1986. Många frivilliga från IFWB bidrog med insamlande av material och pengar, ansökningar om ekonomiskt stöd från ett antal fonder och med praktiska arbetsinsatser.


Den gamla bakugnen med gjutjärnshällen från Wattholma Bruk.

Bagarstugan som bygdegård

Sedan 1991 har Bagarstugan nu varit samlingsplats för barngrupper, fester, föreningsmöten, pensionärsträffar, arbetsgrupper, studiecirklar, kulturaftnar mm. Bagarstugan har betytt mycket för kontakten och sammanhållningen bland barn, ungdomar och vuxna i Vattholma med omnejd, men också mer långväga gäster har hittat hit. Här möts man av idyllisk bruksmiljö, frisk luft, vindens sus i almarna och porlandet från Fyrisåns vatten.